Drage učenke in učenci, spoštovani starši!

Čas počitnic se izteka, zato vam pred pričetkom novega šolskega leta posredujemo nekaj informacij. S poukom pričnemo 1. septembra 2020 po modelu B, ki predvideva, da se vsi učenci izobražujejo v šoli v skladu s priporočili NIJZ.

Prvošolce in njihove starše bomo v Mokronogu sprejeli ob 9.00 in ob 11.00 na Podružnični šoli Trebelno. Učenci razredne stopnje 2.–5. razreda pridejo v šolo do 8.00. Zberejo se v športnem parku, kjer jih pričakajo na določenih mestih razredniki. Z dežurstvom v šoli začnemo ob 7.00.

Učenci predmetne stopnje pridejo v šolo 1. 9. 2020 do 7.30. Zberejo se v športnem parku, kjer jih na določenih mestih pričakajo razredniki.

Prvi šolski dan naj imajo učenci s seboj copate, beležko, pisalo in torbo, da bodo lahko odnesli domov učbenike in ostala gradiva. 

Ta dan bodo avtobusi zjutraj vozili po običajnem voznem redu, odhod iz šole bo ob 12.00 oziroma 12.20.

Prosimo, da dosledno upoštevate zaščitne ukrepe (obvezna maska na avtobusu za vse učence), še posebej bodite pozorni na medsebojno razdaljo.

Podaljšano bivanje bomo izvajali do 16.00.

Prehrana (malica, kosilo, popoldanska malica) bo organizirana za vse učence, za katere ste ob koncu minulega šolskega leta oddali prijave. 

Pouk bo potekal v matičnih učilnicah in ob posebnih pogojih v specializiranih učilnicah (tehnika, kemija, računalništvo …). V okviru pouka bomo izvajali obvezni (pouk, izbirni predmeti) in razširjeni program (RaP gibanje, neobvezni izbirni predmeti, dodatni in dopolnilni pouk …).  O izvajanju dni dejavnosti in šole v naravi vas bomo sproti obveščali.

Za zaščito pred okužbo s SARS – CoV-2 je pomembno, da v šolo prihajajo le zdravi učenci.

Prosimo, da pri tem upoštevate naslednje:

  1. V zadnjih 14 dneh ni bil v stiku z osebo, pri kateri je bila potrjena okužba s SARS-CoV-2.
  2. Otroku ni bila odrejena karantena.
  3. V zadnjih 14 dneh nam zdravnik oz. epidemiološka služba ni priporočila samoizolacije.
  4. Če se bodo pri mojem otroku pojavili znaki/simptomi ali bo potrjena okužba
    s SARS-CoV-2 pri osebi, ki z otrokom biva v istem gospodinjstvu, bo otrok ostal doma.

Osnovne informacije o COVID-19

Okužba z virusom SARS-CoV-2 lahko povzroči koronavirusno bolezen 2019 oz. COVID-19. Inkubacijska doba (čas med okužbo in pojavom bolezni) je lahko do 14 dni, povprečno približno 6 dni. Bolezen se najpogosteje kaže z znaki/simptomi okužbe dihal, to je s slabim počutjem, utrujenostjo, nahodom, vročino, kašljem in pri težjih oblikah z občutkom pomanjkanja zraka. Pri približno 80% okuženih bolezen poteka v lažji obliki. Pri otrocih je potek bolezni praviloma lažji, tveganje za težek potek in zaplete pa se poveča pri starejših (zlasti starejših od 60 let) in osebah s pridruženimi boleznimi, kot so srčno-žilne bolezni, bolezni pljuč, jeter, ledvic, sladkorna bolezen, imunske pomanjkljivosti ipd. Za težji potek bolezni je značilna pljučnica. Za potrditev ali izključitev okužbe s SARS-CoV-2 je potrebno mikrobiološko testiranje. Okužba s SARS-CoV-2 se med ljudmi prenaša kapljično, z izločki dihal. Za prenos potreben tesnejši stik z bolnikom (razdalja do bolnika manj kot 1,5 m). Okužba je možna tudi ob stiku s površinami, onesnaženimi z izločki dihal. Za preprečevanje okužbe je tako najpomembnejša dosledna higiena rok in kašlja. Podrobna navodila za preprečevanje okužbe in več informacij na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje: https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov. Če vaš otrok zboli z zgoraj navedenimi znaki/simptomi ali bo potrjena okužba s SARS-CoV-2
pri osebi, ki z otrokom biva v istem gospodinjstvu, naj ostane doma in omeji stike z drugimi ljudmi. Če je otrok bolan, za nadaljnja navodila pokličite otrokovega izbranega ali dežurnega zdravnika.
V primeru potrjene okužbe v družini ali drugega tesnega stika z okuženo osebo boste nadaljnja navodila prejeli od epidemiološke službe.

Priporočamo vam, da otrok omeji stike s starejšimi (npr. s starimi starši) in osebami
s pridruženimi kroničnimi boleznimi ali imunskimi pomanjkljivostmi, saj so le-ti bolj ogroženi
za težak potek bolezni.

V primeru, da ima otrok zdravstvene omejitve za prisotnost pri pouku v šoli v času pojavljanja okužbe s SARS-CoV-2, se posvetujte z otrokovim izbranim osebnim zdravnikom.

V skladu s priporočili starši v šolo ne vstopate. Sodelovanje poteka na daljavo (po telefonu, po e-pošti, video povezavah …).  Izjemoma bomo v mali dvorani v času od 10. do 17. septembra 2020 izvedli roditeljske sestanke za vse razrede, razen za 1. razred, ki ga boste imeli prvi šolski dan. Ob tem bomo dosledno upoštevali vse predpisane higienske ukrepe in medsebojno razdaljo, zato je pomembno, da jih upoštevate.

Izjemoma in po predhodnem dogovoru z zaposlenimi v šoli organiziramo posamezna srečanja.  

Verjamemo, da boste zadnje dni počitnic izkoristili za sproščeno, razposajeno slovo od poletja in da se boste skupaj z nami razveselili novega šolskega leta.

Lep pozdrav!

Mokronog, 25. 8. 2020

Zvonka Kostrevc, ravnateljica

(Skupno 246 obiskov, današnjih obiskov 1)