Skoči na glavno vsebino

V torek, 7. 11. 2023, nas je obiskala predavateljica Vesna Draginc iz Safe.si. Predstavila nam je prekomerno rabo sodobnih tehnologij. Pogovarjali smo se, kdaj postaneš zasvojen s tehnologijo, koliko časa preživiš na družbenih omrežjih. Ugotovili smo, da preživimo preveč časa na telefonih, tablicah, računalnikih … Najstniki namreč preživijo na teden od 1 do 4 ur, čez vikend pa nekateri tudi do 8 ur.

Na tik toku in ostalih družbenih omrežjih se pojavljajo razni izzivi, ki so za večino ljudi smešni, vendar zelo nevarni. Ti izzivi predstavljajo nevarnost za tiste, ki to poskušajo. Mladi večino časa preživijo na družbenih omrežij, kot so snapchat, tik tok, instagram, youtube, twitter, igrice, zato se več časa pogovarjajo preko telefonov, ne pa v živo. Otroci, stari od 6 do 9 let, bi smeli preživeti na spletu največ 1 uro na dan, otroci, stari od 7 do 12 let, pa največ 1 uro in pol, najstniki do 2 uri na dan.  Pogosto so zasvojeni ljudje osamljeni, sramežljivi, zdolgočaseni, imajo družinske težave, so čustveno nestabilni …

Predavateljica nam je povedala, da moramo imeti mladi časovne omejitve pri uporabi tehnologij, saj se lahko raba zavleče v nedogled. Dobro je, če imamo kdaj dan brez telefona in se gibamo. Video igrice izkoriščajo, da ljudje kupujejo stvari v video igricah, da zaslužijo in obljubljajo denarne nagrade. Internet ima tudi svoje prednosti kot so, npr. ko je bila epidemija, so ljudje uporabljali spletne trgovine, saj so bile fizične trgovine zaprte. Velika nevarnost na snapchatu je, da fantje ali dekleta sprašujejo druge za njihove fotografije, na katerih so pomanjkljivo oblečeni. Ko jih dobijo, jih pošljejo naprej in zlorabijo.

Špela Zu., Iza, Gaja

 

Z gospo Vesno Draginc smo opravili krajši intervju.

Koliko časa se že ukvarjate z varno rabo interneta?

S temi delavnicami sem se začela ukvarjati letos. Prej sem bila zaposlena na policiji, kjer sem se soočala z delavnicami, in sicer preventivnimi delavnicami o varnosti na spletu.

Kako to, da ste se odločili za ta poklic?

Predvsem zaradi tega, ker sem v svoji praksi videla, da lahko prakso, svoje izkušnje in pridobljeno znanje posredujem mladim po šolah.

Koliko časa že izvajate delavnice za Safe.si?

Kakor sem rekla, te delavnice izvajam šele eno leto.

Ali ste imeli osebno kakšno negativno izkušnjo na spletu?

Groženj še nisem dobila, sem pa na raznih aplikacijah dobila prošnje za prijateljstvo od popolnih neznancev, ampak sem jih, seveda, zavrnila.

Lina, Petra, Nika

 

Kaj mladi mislimo o spletu in njegovi uporabi?

Na telefonu preživim na dan 45 minut. Največkrat pogledam sporočila ali igram igrice.

(Nika Bevec)

 

Na spletu preživim 2  uri na dan. Največkrat igram igrice na telefonu in se pogovarjam s prijatelji.

(Špela Završnik)

 

Jaz osebno s spletom nimam težav. Mislim, da z njim nisem zasvojena. Imam pametni telefon in prenosni računalnik. Na spletu berem različne članke za različna tekmovanja, igram računalniške igrice in delam različne stvari za šolo. Na telefonu imam različne aplikacije. Največ je takšnih, po katerih si dopisujem s prijatelji. Na spletu sem običajno od ene do dveh ur dnevno, kar mislim, da ni preveč. Spletnih prevar še nisem doživela. Nekajkrat se mi je sicer že zgodilo, da so mi nekateri po spletu pošiljali neprimerne vsebine, a sem reagirala pravilno in osebe blokirala. Ne razumem, zakaj nam vsi ves čas govorijo, da je splet nevaren. Mogoče je nevaren le za tiste, ki ne vedo, kako reagirati, ko ti neka oseba pošlje neprimerno vsebino, in tiste, ki ne vedo, kaj je prav in kaj narobe.

(Neža Recelj)

 

Pripravili učenci ŠNO

(Skupno 204 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost