Skoči na glavno vsebino

Učenke, učenci in učiteljice razredne stopnje Osnovne šole Mokronog in Podružnične šole Trebelno smo se med 17. in  21. januarjem že drugo leto zapored pridružili vseslovenski akciji Teden pisanja z roko 2022. Akcijo že sedmič zapored organizira Društvo Radi pišemo z roko in z njo ozavešča o pomenu ohranjanja pisanja z roko. Organizira jo v sodelovanju z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport ter Zavodom RS za šolstvo. Teden pisanja z roko so s svojimi rokopisi podprle tri ugledne osebnosti, ki podpirajo ohranjanje pisanja z roko: pisatelj Tadej Golob, olimpijska zmagovalka Janja Garnbret in igralka Mojca Fatur.

V času pandemije in covida-19 smo nehote podlegli digitalnim tehnologijam in pisanju s pomočjo računalnika. Morda je ravno ta čas spodbudil razmišljanje, da nas »tipkanje« preveč poenoti kot osebnosti ter nam jemlje ustvarjalnost in človeški pridih, ki sta značilna za pisanje z roko.

Osrednja tema Tedna 2022 je bila »Pišem z roko, ker …« Pozornost smo namenili prednostim pisanja z roko. Naj jih nekaj naštejem: boljši spomin, ustvarjanje več idej, dolgotrajnejša pozornost, celovitejše delovanje možganov, izražanje spoštovanja in naklonjenosti, izboljšanje finih motoričnih spretnosti, ohranjanje možganov v dobri formi, ko smo starejši.

Učiteljice smo se z učenci pogovarjale o tem, zakaj je pomembno, da pišemo z roko, kaj s tem pridobimo in kakšne prednosti prinaša pisanje z roko. Učenci prvega razreda so s pomočjo stavnice sestavili svoje ime in ga nato preslikali na list (slika − črka). Drugošolci so namenili nekaj ur slovenščine analizi Prešernove pisave. Spoznali so, da je lepopis slovenske himne precej zahteven. Učenci tretjega razreda so se pogovarjali o sreči. Na liste so zapisali, kaj ali kdo jih v tem trenutku najbolj osrečuje. Nato so primerjali pisave med seboj. Pri uri likovne umetnosti so vadili pisane črke, ki so jih skrili v zimski motiv snežakov.

Laura Starič, koordinatorka projekta

Viri slik: učiteljice razredne stopnje

(Skupno 181 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost