Skoči na glavno vsebino

Osnovna šola Mokronog se je v letošnjem šolskem letu pridružila projektu Krokus, ki je nastal na Irskem na pobudo združenja HETI (Holocaust Education Trust Ireland). V Sloveniji ga vodi Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor.

Združenje mladim, starim enajst let in več, podarja čebulice rumenih žafranov-krokusov. Cilj projekta je, da se s sajenjem žafranov spominjamo vseh otrok, ki so umrli v času holokavsta med II. svetovno vojno. Rumeni cvetovi spominjajo na rumene Davidove zvezde, ki so jih bili Judje prisiljeni nositi v času nacistične vladavine. S projektom želimo opozoriti na nevarnost diskriminacije, rasizma in ksenofobije ter na njihove posledice. V projektu bova medpredmetno sodelovali učiteljici družboslovnega aktiva z različnimi dejavnostmi, aktivno bodo sodelovali učenci 9. razredov.

V petek, 13. 10. 2023, smo se z nekaterimi učenci odpravili pred šolo, kjer smo najprej pripravili teren za sajenje čebulic. Del učencev je poskrbel za čisto okolje okoli šole. Sledila je saditev čebulic in zaključna ureditev gredice. Dež jih je dobro namočil, zdaj pa bomo počakali, da spomadi zrastejo.

Vodja projekta
Ksenija Rožman

(Skupno 168 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost