Skoči na glavno vsebino

V sredo, 8. junija, smo imeli petošolci in šestošolci dan dejavnosti, na katerem smo učenje v učilnici zamenjali z učenjem v pokrajini. Spoznavali smo Dinarsko-kraške  pokrajine, na ekskurziji so se prepletale vsebine geografije, zgodovine in slovenščine. Kraško podzemlje smo občudovali v Postojnski jami, s postankom v Muzeju Cerkniškega jezera pa smo spoznali delovanje presihajočega Cerkniškega jezera. Med potjo smo opazovali pokrajino ter izvedeli veliko novega o krških pojavih in življenju ljudi v tem delu Slovenije.

 

Pot do Postojne je bila precej dolga, a je bilo vredno, saj nas je tam pričakal vlakec, ki vozi po jami. V vožnji smo vsi zelo uživali. Tudi jama je bila polna čudes. Ogledali smo si steber briljant, ki je najlepši stalagmat v jami. Videli smo tudi mnoge dvorane. Najbolj smešna je bila špagetna dvorana, v kateri so stalaktiti podobni špagetom. Tam je bilo še mnogo drugih dvoran, na primer koncertna dvorana in lepe jame. Seveda pa ni ogleda Postojnske jame brez človeških ribic. In prav zares smo jih videli!

Nato smo se odpravili do Cerknice. Ko smo prišli na kmetijo in gostilno KEBE, smo si ogledali maketo Cerknice in Cerkniškega presihajočega jezera. Razložili so nam, kako voda pride in izgine (presahne). Cerkničani temu pravijo ˝jezero je, jezera nej˝. Povedali so nam o veliki poplavi, v kateri je bila samo cerkev nad gladino. Potem smo si ogledali video posnetek jezera v različnih letnih časih. Prikazali so nam različne načine za ribolov, saj je bil nekoč ribolov pomemben za preživetje družin. Zimski ribolov je bil najbolj zanimiv, saj so led razkosali in nato lovili ribe. Uporabljali so prav posebne drsalke. Na koncu pa smo si ogledali še nekaj pripomočkov za ribolov in čoln oz. drevak.

Ta dan si bomo zapomnili po spominkih, ki bodo krasili naše življenja. S seboj v Mokronog pa nismo prinesli le spominkov. Z nami je prišla tudi zvrhana mera znanja in čudovitih spominov.

Špela Završnik, Lan Zore, 6. a

 

(Skupno 434 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost