Skoči na glavno vsebino

Kulturni dan učencev 8. r. 

V petek, 10. 2. 2023, smo se prebudili v mrzlo jutro, a to nas ni zaustavilo, da se ne bi odpeljali kulturnemu dnevu naproti. Učenci 8. razredov smo se usedli na avtobus in se odpravili proti Ljubljani. Po malici smo se pri Prešernovem spomeniku dobili z učiteljema CČOD, ki sta nas v dveh skupinah odpeljala na raziskovanje vseh za Prešerna pomembnih ulicah in trgih po prestolnici. Obnovili smo znanje o Prešernu, si ogledali njegov kip in obiskali Vodnikov trg, Stari trg, Rožno ulico, cerkev v Trnovem in Breg, kjer je bila včasih Blaznikova tiskarna.

Nato smo se odpeljali v Kranj, kjer je Prešeren preživel zadnji dve leti svojega življenja. Ogledali smo si Prešernovo hišo, Prešernov spomenik v središču mesta ob gledališču in Prešernov gaj, nekdanje mestno pokopališče, kjer sta pokopana pesnik in njegova hči Ernestina.

Nato smo se odpeljali proti Vrbi, rojstnemu kraju pesnika. Obiskali smo rojstno hišo in si v njej ogledali črno kuhinjo, opremo kmečke hiše tedanjega časa, filmček o pesniku. Sprehodili smo se do lipe, ki raste sredi vasi, in do cerkvice svetega Marka. Na koncu smo se ustavili še pri pesnikovem kipu in naredili skupinsko fotografijo.

Kljub mrazu smo imeli čudovit sončni dan, poln lepih vtisov, novih informacij, druženja in zabavnih dogodivščin.

 

 

 

 

 

(Skupno 212 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost