Skoči na glavno vsebino

Učenci 9. a in 9. b smo se 28. 9. 2022 odpravili v kraj Raščica, ker smo si ogledali Trubarjevo domačijo in v kraju Turjak turjaški grad, kamor je Prešeren postavil Rozamundino zgodbo.

Najprej smo si ogledali Trubarjevo domačijo, kjer smo slišali par pomembnih dejstev o Primožu Trubarju in njegovem življenju. Veliko je potoval zaradi vojn in izobraževalnih namenov. Primož Trubar je tudi napisal prvi dve slovenski knjigi in to sta Abecednik in Katekizem. Napisal ju je v pisavi gotici. V njegovi domačiji ni bilo dosti pohištva, saj so vas dostikrat oblegali Turki in celo enkrat požgali, zato je ostala samo hiša. Notri je postavljenih veliko njegovih knjig, ki so slepe (notri nič ne piše). Nato smo si ogledali mlin in žago ter zamenjali skupini. V drugi skupini smo se preobrazili v tiskarje in vsak je naredil lastno slepo miniaturno knjigico.

Za drugi del ekskurzije smo se odpravili na turjaški grad, ki je bil kake 10 minut vožnje stran. V njem smo videli vse možne naprave in orožja, ki so jih v takratnem času uporabljali. Slišali smo tudi zgodbo o tem gradu in njegovo evolucijo. Nekateri pravijo, da se je v njem skrival Jurij Dalmatin, ki je prvi prevedel Biblijo (Sveto pismo). Ogledali smo si različne sobane ter orožarno z veliko oklepi in orožjem. Nato smo se odpravili v grajsko ječo, kjer so dolga leta prebivali nekateri nesrečneži. Tam so tudi pospravljene mučilne naprave.

Jure Sedlar in Miha Recelj, 9. r.

 

(Skupno 256 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost