Skoči na glavno vsebino

V torek, 9. 11. 2021, smo imeli učenci 6. a in 6. b dan dejavnosti. Obiskali smo Tehniški muzej Slovenije v Bistri, kjer smo imeli tehniški dan. Nato pa smo se odpeljali na Vrhniko, kjer smo šli »Po poti Cankarjeve mladosti«.

Ob 7.30 smo se zbrali v šoli in se odpravili na avtobus, ki nas je odpeljal v Bistro. Pot je hitro minila. V Bistri smo pojedli malico, nato pa se razdelili v dve skupini in obiskali Tehniški muzej Bistra, ki se nahaja v nekdanjem samostanu ob reki Bistri. Muzej je zelo velik, mi smo si ogledali sobe: gozdarstvo in lesarski oddelek, tiskarski oddelek, elektro oddelek in sobo avtomobilov. Pogledali smo si, kako so v starih časih izdelovali papir, kako so tiskali, si ogledali Titove avtomobile, navdušeni smo bili nad drevakom. Spoznali smo, kako so včasih prevažali les, si ogledali kozolce, spoznali Ribničana in suho robo. Obnovili in ponovili smo veliko informacij ter se marsičesa na novo naučili. Bilo je zelo zanimivo.

Lačni smo se odpravili v sosednjo restavracijo, kjer nas je že čakalo kosilo.

Potem smo se odpeljali na Vrhniko. Tam sta nas sprejela vodiča, razdelili smo se v dve skupini in odšli po Vrhniki. Ogledali smo si enajsto šolo pod mostom, Cankarjevo hišo na Klancu, Cerkev svete Trojice. Vodič nam je zaupal številne prigode iz Cankarjevega življenja, pokazal nam je, kje je hodil v šolo in kje je nekega dne ostal po pouku zaklenjen v učilnici, kje je napisal Skodelico kave in kam vse so se z družino selili. Vmes nam je deklamiral številne odlomke Cankarjevih del. Bilo nam je zelo všeč. Pot smo končali pri Cankarjevem kipu in počakali na avtobus.

Pozno popoldne smo se polni novega znanja vrnili v Mokronog. Za nami je bil lep in zanimiv dan.

(Skupno 286 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost